ONZE DAGELIJKSE WERKING IN DE OPVANG

Helga’s Poezenhuis is een kleine, particuliere kattenopvang-en pension, midden in de rustige groene velden van OLV-Waver.

Al sinds 1999 verwelkomen we achtergelaten en verloren katten.

Jong of oud, ziek of gezond, huiskat of zwerfkat, elk dier kan bij ons terecht. Een medische check, een warme knuffel, een volle buik en een veilige mand… kortom: een nieuwe start.

Onze opvang kan beroep doen op zeer gemotiveerde opvanggezinnen, vrijwilligers en dierenartsen.

Verblijf buiten

WAT DOEN WIJ

Een plek waar elk dier telt.

Bij ons kan elke kat terecht:

– opvang van afgestane katten
– opvang van gevonden tamme katten
– TNR (Trap Neuter Return) voor zwerfkatten

Wat doen we?

– sterilisatie/castratie
– vaccinatie
– chip
– ontworming/ontvlooiing
– FIV/FELV-test
– bloedonderzoek
– medische opvolging

Onze locatie

Sinds 2021 is de opvang en pension verhuisd naar OLV-Waver.

Het pensiongebouw is 80m² groot en telt twaalf verblijven voor pensionkatten. De opvang is verdeeld over twee gebouwen. Ons hoofdgebouw van 150m² bevat een ontvangstruimte, onderzoeksruimte, quarantaineruimte, ziekenboeg, consultatieruimte voor de dierenarts en acht ruime verblijven.
Ons bijgebouw voorziet nog zes verblijven met buitenren.

Beide gebouwen samen bieden ruimte aan meer dan veertig asielkatten. En maximaal kunnen we een 250 katten en kittens tegelijk opvangen, in de Leibeekhoeve en bij onze opvanggezinnen.

QuarAntaine

Alle afgestane of gevangen dieren komen toe in onze hoofdopvang.
Daar worden ze ingeschreven, nagekeken, ontwormd en ontvlooid en de eerste 10 dagen in quarantaine geplaatst. Op deze manier kunnen we snel reageren bij uitbraak van besmettelijke ziektes zoals niesziekte, kattenziekte, giardia… In de quarantaineruimte gelden strikte hygiënemaatregelen. Elk verblijf heeft eigen poetsmateriaal en er is een aparte wasmachine en droogkast voorzien.

NA DE QUARANTAINE

… schuiven de dieren door naar onze grotere verblijven
of naar de opvanggezinnen. Zo leren we hun karakter beter kennen in aanloop
naar een geschikte nieuwe thuis.

Verblijf

Om de twee weken komt onze hoofddierenarts langs om alle katten ter plaatse na te kijken en te behandelen. Hiervoor hebben we een volledig uitgeruste praktijkruimte zodat de dierenarts ter plaatse ook operaties kan uitvoeren.  
Al onze katten worden gesteriliseerd/gecastreerd, gechipt, meermaals ontwormd en ontvlooid, 2x gevaccineerd, getest op aids/leucose en indien 8j+ krijgen zij een algemeen bloedonderzoek zodat wij en adoptanten een zo goed mogelijk beeld hebben van hun gezondheidstoestand.

Geopereerde of ernstig zieke dieren verblijven tijdelijk in onze hospitalisatieverblijven.
Ook zwerfkatten verblijven hier drie tot vijf dagen na hun sterilisatie zodat we zeker zijn dat de wonde niet ontsteekt of terug open gaat wanneer ze terug worden vrij gelaten.

ONZE WERKING

WIJ WERKEN VOLGENS HET NO-KILL PRINCIPE

Een kat wordt enkel ingeslapen bij ongeneeslijk fysiek lijden.  “Te wild” of FIV/FeLv positief is geen reden tot euthanasie. Voor deze katten vinden wij altijd een geschikte, diervriendelijke oplossing.

Ons voornaamste werkingsgebied voor meldingen van gevonden katten of kittens bevindt zich in de gemeentes: Onze-lieve-vrouw-Waver, Putte, Berlaar, Heist op den berg, Keerbergen, Tremelo, Haacht, Westerlo, Hulshout.

Opvang knuffeltijd

Wij werken volgens het TNR (trap, neuter, return) principe: een zwerfkat die wild blijkt te zijn, laten we na sterilisatie en oorknip opnieuw vrij op de plaats van vangst. Indien dit niet mogelijk blijkt, zoeken wij een nieuwe locatie waar het dier onderdak en eten krijgt. Een zwerfkat met medische problemen, vangen we gedurende de behandeling op in een van onze hospi ruimtes. Zwerfkatten- en kittens met potentieel tot socialisatie, blijven in opvang en worden door ons gesocialiseerd en ter adoptie aangeboden.

Een team van 18 veldwerkers is sinds vorig jaar beschikbaar om bij oproepen ter plaatse te gaan. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat de slaagkans om zwerfkatten te vangen veel groter is wanneer dit wordt uitgevoerd door ervaren medewerkers van een asiel in plaats van de melders of gemeentepersoneel.  

DONEREN ?

Een vrije bijdrage kan je storten op het rekeningnummer van vzw Hulplijn dier in nood – BE73 0016 8205 3960 .

Of met Bancontact via deze link.

Vanaf een gift van €40 bezorgen wij je een fiscaal attest, dus zorg ervoor dat we je juiste gegevens hebben, zodat we je kunnen contacteren.

ADOPTEREN ?

Is een kat voor jou de geschikte huisgenoot? Heb je nagedacht over allergieën, kosten, vakantieperiodes, eventuele verhuisplannen, al aanwezige dieren, huurovereenkomsten,…? We helpen je graag verder. Je kan ons vergelijken met een relatiebureau: samen met jou zoeken we een goede match, een kat waarmee het klikt, een kat die past bij jouw leven/werk/hobby’s…

Neem dan snel een kijkje op onze adoptie-pagina waar je meer te weten komt over onze werkwijze en je ons adoptieformulier kan invullen.
Katjes ter adoptie vind je hier.

SHOP JIJ WEL EENS ONLINE ?

En wil je heel graag, en zonder dat het je iets extra kost, onze poezels steunen? Wel, dat gaat heel gemakkelijk met Trooper! Zij zorgen ervoor dat HPHO een commissie krijgt.

VRIJWILLIGER WORDEN ?

Als vrijwilliger kan je ons op verschillende manieren helpen: schoonmaken van de verblijven, vervoeren van dieren, ophalen van materiaal, helpen bij acties en evenementen, promoten van onze werking,… Hoe kan jij ons helpen?

OPVANGGEZIN WORDEN ?

Onze opvangcapaciteit ter plaatse is beperkt. Daarom werken we zoveel mogelijk met opvanggezinnen. Een huiselijke sfeer zorgt voor een optimale voorbereiding op het adoptieproces. Denk je dat dit iets voor jou is?