LEVENSVISIE
The world is a dangerous place. Not because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing.
(Albert Einstein)
Het schrijven van deze tekst verplicht me na te denken over de waarden en normen die ik voor mezelf belangrijk vind.
Op sommige momenten zou ik willen dat ik mijn ogen kon sluiten voor het leed dat wij anderen, mens en dier, aan doen. Het leven zou gemakkelijker zijn, minder een dagelijkse strijd. Maar tegelijk ook minder waardevol. Wat geeft er immers meer voldoening dan de blik in de ogen van een dier dat dankzij jou een kans op leven krijgt. Een dier kijkt recht in je ziel.
Mensen denken sterk te zijn wanneer ze een dier doden. De trofeejagers in Afrika, met hun geweer in de aanslag, hun voet op de kop van een neergeschoten leeuw. De jongeren in Japan die dolfijnen afmaken in een baai als overgangsritueel naar volwassenheid. De galgo’s in Spanje die niet snel genoeg meer lopen en waarvan hun eigenaar hen opknoopt aan een boom. Weerloze dieren, overgeleverd aan de mens.
We steigeren wanneer we deze beelden zien. Maar steigeren we ook als dagelijks miljoenen varkens, koeien, schapen, geiten, konijnen, kippen, vissen worden afgemaakt om als hamburger, biefstuk, Fish stick of kotelet op ons bord te belanden? Nee, want dat zijn consumptiedieren, gekweekt om op te eten. Nee, want we zijn gewoon om vlees en vis te eten. Nee, want die dieren voelen toch geen pijn?
Sinds mijn twaalf ben ik vegetariër. Geen vlees of vis voor mij, al durf ik uitzonderlijk een spaghetti bolognese te eten. De vegan versie is echter zo lekker dat ik zeker overschakel. Na een bezoek aan een kalver opfokbedrijf zijn mijn ogen verder open gegaan. Voor mij ook geen melk meer. Ik wist oprecht niet dat kalveren in de meeste bedrijven al binnen 24 uur van de moeder worden weg gehaald. Ik wist oprecht niet dat alle mannetjes naar een verdeelcentrum werden gebracht en van daaruit naar een opfokbedrijf waar ze op maximum acht maanden oud naar het slachthuis worden gestuurd. Zonder ooit een poot op het groene gras te zetten. Gras dat vol zit met ijzer waarvan hun vlees rood zou kleuren. En dat wil de consument niet. Kalfsvlees moet wit of rosé zijn. Geen gras dus voor de kalfjes.
De reclame wil ons doen geloven dat onze melk komt van de Milka koeien die vrolijk over de berghellingen dartelen. Dat varkens genieten van een deugddoende massage. Dat geluk zit in het delen van een stukje hesp. Geloven we dat echt? Wordt het geen tijd dat we ons informeren zodat we met kennis van zaken kunnen beslissen wat we eten?
Dieren zijn levende en voelende wezens die net zoals wij angst, pijn en stress kunnen ervaren.
Helga Gillé
WIST JE DAT ?
- Kippen maken meer dan 24 verschillende soorten geluiden.
- Kippen kunnen tot 100 soortgenoten herkennen en onthouden. Sommigen kennen zelfs hun eigen naam.
- Kippen vinden het leuk om te spelen. Ze zijn intelligent, emotioneel en soms humeurig.
- Kippen in een industriële kippenstal hebben amper een A4-tje aan ruimte beschikbaar.
- In België leven ongeveer 53 miljoen kippen in de industrie, waarvan 36 miljoen vleeskippen en 16 miljoen legkippen.
- Een vleeskip in de industrie wordt geslacht op 41 dagen oud, nauwelijks 6 weken jong.
- Mannelijke kuikens zijn niet nuttig voor de industrie en worden vergast of verhakseld.
- Koeien zijn sociale dieren. Een koe kan langdurige vriendschappen aangaan. Familiebanden blijven jaren bestaan.
- Koeien zijn intelligente en gevoelige dieren.
- Elke koe heeft een eigen stemgeluid. Naast hun stem gebruiken koeien ook hun lichaam om te communiceren. De houding van de staart zegt veel over hoe de koe zich voelt. Een tevreden en ontspannen koe zal zijn staart losjes omlaag laten hangen. Een vrolijke of speelse koe heeft een staart met een buiging of knik er in. Koeien die bang of ziek zijn, klemmen hun staart tussen de achterpoten.
- Koeien spelen met elkaar. Ze houden van het gezelschap van andere dieren, wassen elkaar en grazen in elkaars buurt.
- De melk van de melkkoeien gaat niet naar hun kalveren. In de meeste bedrijven wordt het kalf binnen de 24 uur van de moeder gescheiden.
- De vrouwelijke kalfjes worden meestal in het bedrijf gehouden om de uitval van de moederkoeien op te vangen. Zij gaan het trieste bestaan van hun moeder achterna. Overschot van vrouwtjes en alle stieren worden naar een opfokbedrijf gebracht. In verschillende andere landen worden stiertjes onmiddellijk na de geboorte neergeschoten omdat ze geen `nut` hebben. Kalveren in opfokbedrijven leven maximum acht maanden en zetten nooit een poot op de wei.
- Alle koeien worden kunstmatig bevrucht. Bij het Belgisch Witblauw zou de koeienrug breken als een stier op haar zou springen. De dieren zijn zo genetisch gemanipuleerd dat niets meer natuurlijk verloopt. In veel Europese landen is de kweek van Witblauw zelfs verboden omdat het ras met zoveel gezondheidsproblemen kampt. De dieren bevallen met een keizersnede. Pijnstillers zijn niet vanzelfsprekend.
- Varkens zijn één van de slimste dieren. Ze zijn zelfs slimmer dan honden. Ze kunnen vooruit plannen en reageren op verbale communicatie. Moedervarkens zingen hun biggetjes in slaap.
- Varkens kunnen tot dertig andere varkens herkennen.
- Varkens hebben een repertoire van meer dan 20 verschillende geluiden.
- Varkens zijn sociale dieren.
- Varkens communiceren ook via lichaamstaal. Net zoals bij honden geeft de staart aan hoe varkens zich voelen. Als varkens bang zijn leggen ze hun staart tussen hun benen.
- Varkens zijn nieuwsgierig en hebben behoefte om te spelen. Biggetjes in natuurlijke omstandigheden beginnen al vanaf de vierde dag te spelen. De onderlinge vriendschapsbanden zijn hecht en blijven vaak hun hele leven bestaan.
- In België worden jaarlijks 5 à 6 miljoen mannelijke varkens gekweekt. Castratie gebeurt op een leeftijd van drie tot zeven dagen. Varkens zijn de meest gemutileerde dieren in de industrie: castratie, staarten afbranden en hoektanden verwijderen, allemaal zonder verdoving. 99% van alle varkens in België en Nederland hebben geen krulstraat.
- Mestvarkens (vleesvarkens) in de intensieve veeteelt worden op de leeftijd van 6 maanden geslacht voor hun vlees. Ze leven op 1m² wanneer ze meer wegen dan 110 kg. Zijn ze lichter, dan krijgen ze nog minder ruimte.
- Kalkoenen leven meestal in groepjes van 20 vogels maar in het broedseizoen hebben de mannetjes een eigen territorium.
- Kalkoenen zijn zeer beweeglijk. Ze hebben een loopsnelheid van 40 km/u en vliegen met een snelheid van een 90 km/u. Dit geldt uiteraard enkel voor de wilde kalkoen. Een industriekalkoen is zo miskweekt dat lopen er niet meer inzit.
- Kalkoenen zijn weerbaar: ze pikken, krabben en delen klappen uit met hun vleugels. De dieren hebben ruimte nodig.
- Vlaanderen kent geen specifieke welzijnsnormen voor kalkoenen.
- Kwekers bepalen zelf hoeveel dieren ze in een loods plaatsen. Hoe meer dieren, hoe groter de opbrengst.
- Kalkoenen die slachtrijp zijn, op 12 weken, wegen 7-9 kilo. Ter vergelijking: een mannetje in normale omstandigheden weegt na een jaar rond de 25 kilo, een vrouwtje na twee jaar rond de 12 kilo.
Vlaanderen subsidieert de landbouw, veeteelt en visserij.
(https://subsidieregister.vlaanderen.be). ➡️ Een nuttige tool om op te zoeken wie welke subsidie ontvangt.
Zonder deze subsidies zou de veeteelt niet bestaan.
WIST JE DAT ?
Be vegan geeft jaarlijks een volledig gratis online coachingsprogramma voor iedereen die inspiratie wil opdoen om vaker vegan te eten.
Na je inschrijving krijg je een starterspakket. Vanaf 1 november krijg je dan 3 mails per week met een weekmenu, recepten, achtergrondinformatie, tips, leuke winacties…
Je krijgt de kans om vragen te stellen aan een ervaren diëtiste en in de Try Vegan-Facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. Vegan eten is eerder een verrijking dan zomaar producten schrappen uit jouw menu!
Try Vegan staat volledig in het teken van uitproberen, je bepaalt dus zelf jouw tempo en hoe ver je wil gaan.
Wat doen we in de Leibeekhoeve voor natuur, milieu en klimaat?
- Zonnepanelen
- Gebruik van regenwater
- Afvalwater zuivering
- Asbest verwijdering
- Kattenbakvulling: we maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke korrels
- Bomen en struiken: we zetten in op een groene omgeving en planten in de toekomst extra struiken om vlinders en vogels aan te trekken
- Verharding: momenteel is er nog vrij veel verharding aanwezig. We hopen in samenwerking met de gemeente in de toekomst deze verharding te vervangen door een groen alternatief