LEVENSVISIE

The world is a dangerous place. Not because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing.

(Albert Einstein)

Het schrijven van deze tekst verplicht me na te denken over de waarden en normen die ik voor mezelf belangrijk vind.

Op sommige momenten zou ik willen dat ik mijn ogen kon sluiten voor het leed dat wij anderen, mens en dier, aan doen. Het leven zou gemakkelijker zijn, minder een dagelijkse strijd. Maar tegelijk ook minder waardevol. Wat geeft er immers meer voldoening dan de blik in de ogen van een dier dat dankzij jou een kans op leven krijgt. Een dier kijkt recht in je ziel.

Mensen denken sterk te zijn wanneer ze een dier doden. De trofeejagers in Afrika, met hun geweer in de aanslag, hun voet op de kop van een neergeschoten leeuw. De jongeren in Japan die dolfijnen afmaken in een baai als overgangsritueel naar volwassenheid. De galgo’s in Spanje die niet snel genoeg meer lopen en waarvan hun eigenaar hen opknoopt aan een boom. Weerloze dieren, overgeleverd aan de mens.

We steigeren wanneer we deze beelden zien. Maar steigeren we ook als dagelijks miljoenen varkens, koeien, schapen, geiten, konijnen, kippen, vissen worden afgemaakt om als hamburger, biefstuk, Fish stick of kotelet op ons bord te belanden? Nee, want dat zijn consumptiedieren, gekweekt om op te eten. Nee, want we zijn gewoon om vlees en vis te eten. Nee, want die dieren voelen toch geen pijn?

Sinds mijn twaalf ben ik vegetariër. Geen vlees of vis voor mij, al durf ik uitzonderlijk een spaghetti bolognese te eten. De vegan versie is echter zo lekker dat ik zeker overschakel. Na een bezoek aan een kalver opfokbedrijf zijn mijn ogen verder open gegaan. Voor mij ook geen melk meer. Ik wist oprecht niet dat kalveren in de meeste bedrijven al binnen 24 uur  van de moeder worden weg gehaald. Ik wist oprecht niet dat alle mannetjes naar een verdeelcentrum werden gebracht en van daaruit naar een opfokbedrijf waar ze op maximum acht maanden oud naar het slachthuis worden gestuurd. Zonder ooit een poot op het groene gras te zetten. Gras dat vol zit met ijzer waarvan hun vlees rood zou kleuren. En dat wil de consument niet. Kalfsvlees moet wit of rosé zijn. Geen gras dus voor de kalfjes.

De reclame wil ons doen geloven dat onze melk komt van de Milka koeien die vrolijk over de berghellingen dartelen. Dat varkens genieten van een deugddoende massage. Dat geluk zit in het delen van een stukje hesp. Geloven we dat echt? Wordt het geen tijd dat we ons informeren zodat we met kennis van zaken kunnen beslissen wat we eten?

Dieren zijn levende en voelende wezens die net zoals wij angst, pijn en stress kunnen ervaren.

Helga Gillé

School op bezoek

WIST JE DAT ?

Vlaanderen subsidieert de landbouw, veeteelt en visserij.

(https://subsidieregister.vlaanderen.be). ➡️ Een nuttige tool om op te zoeken wie welke subsidie ontvangt.
Zonder deze subsidies zou de veeteelt  niet bestaan.

WIST JE DAT ?

Er bestaan lekkere alternatieven voor vlees en vis! Geen inspiratie?

Be vegan geeft jaarlijks een volledig gratis online coachingsprogramma voor iedereen die inspiratie wil opdoen om vaker vegan te eten.

Na je inschrijving krijg je een starterspakket. Vanaf 1 november krijg je dan 3 mails per week met een weekmenu, recepten, achtergrondinformatie, tips, leuke winacties…
Je krijgt de kans om vragen te stellen aan een ervaren diëtiste en in de Try Vegan-Facebookgroep kan je ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. Vegan eten is eerder een verrijking dan zomaar producten schrappen uit jouw menu!

Try Vegan staat volledig in het teken van uitproberen, je bepaalt dus zelf jouw tempo en hoe ver je wil gaan.

LEVENSVISIE

WAAROM VEGAN ?

Dierenwelzijn
Het is perfect mogelijk dierlijke producten te vervangen door alternatieven zonder dat we daarbij aan levensstandaard inboeten. Het is bewezen dat het niet nodig is om dierlijke producten te eten.
Klimaat
Op de huidige schaal is veehouderij en vlees- en zuivelproductie onhoudbaar voor onze planeet. De veestapel is verantwoordelijk voor een groot deel van de totale CO2-uitstoot. De vee-industrie vervuilt de omgeving met nitraat en antibiotica, is een drijfveer voor ontbossing en is een grote waterverbruiker. Voor 1 kg rundvlees is gemiddeld 16.000 liter water nodig, bijna evenveel als twee maanden douchen. Bijkomend kampen we met watervervuiling doordat de mest in onze waterlopen terecht komt.
Gezondheid
Een vegan voedingspatroon biedt gezondheidsvoordelen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vegans met een gevarieerd dieet minder kans hebben op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers dan vleeseters. Vegan is gezond, gemakkelijk, gevarieerd, goedkoop, lekker, logisch en verrassend. Onderzoek wijst steeds meer uit dat mensen gezonder leven als ze whole foods eten: fruit, groenten, peulen, zaden en granen. Opgelet: Ultra bewerkt voedsel is een grote boosdoener: vegan of niet vegan.
Wereldvoedselvoorziening
Het is efficiënter om landbouwgrond te gebruiken voor de productie van gewassen voor menselijke consumptie dan om er gewassen voor dierlijke consumptie op te kweken. BV. Voor 1 kg rundvlees heb je 8 kg granen nodig, terwijl je die 8 kg ook rechtstreeks kan gebruiken om mensen te voeden. Indien we al het voedsel dat we voor dieren produceren rechtstreeks aan de mens zouden geven, kunnen we iedereen in de wereld voeden.
Vorige slide
Volgende slide

Wat doen we in de Leibeekhoeve voor natuur, milieu en klimaat?

  • Zonnepanelen
  • Gebruik van regenwater
  • Afvalwater zuivering
  • Asbest verwijdering
  • Kattenbakvulling: we maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke korrels
  • Bomen en struiken: we zetten in op een groene omgeving en planten in de toekomst extra struiken om vlinders en vogels aan te trekken
  • Verharding: momenteel is er nog vrij veel verharding aanwezig. We hopen in samenwerking met de gemeente in de toekomst deze verharding te vervangen door een groen alternatief