FAQ

Op deze pagina vind je een aantal veel gestelde vragen.

STERILISATIE EN CASTRATIE

a. Zowel voor je dier als voor jou levert sterilisatie of castratie voordelen op.

b. Een kater die gecastreerd is, wordt rustiger en huiselijker.  Hij zal tijdens de kattentijd niet meer zo ver op trektocht gaan, geen gevechten meer beginnen omwille van een krolse kattin en dus veel minder kans op ziektes en ongevallen hebben.  De kater zal ook niet meer de behoefte hebben om zijn territorium te markeren door te sproeien op bepaalde plaatsen – urine die heel sterk ruikt en als overlast wordt beschouwd.

c. Een kattin wordt niet meer krols, gaat niet meer op zoek naar katers en heeft minder kans om bv. met kattenaids besmet te geraken.  Een ander voordeel is dat ze geen kittens meer krijgen.  Alhoewel kittens enorm schattig zijn, is het telkens een zoektocht naar een nieuwe thuis.  Dikwijls worden ze gedumpt of achtergelaten, gedoemd om een ellendig bestaan als zwerver te leiden – met nog meer ongewenste kittens tot gevolg. 

d. Een kattin is vruchtbaar vanaf vijf maanden en kan per jaar twee tot drie nestjes krijgen.  Elk nestje heeft gemiddeld vier kittens.  Krijgen die kittens na vijf maanden ook kleintjes, dan kan één kattin op zeven jaar tijd voor 420 000 nakomelingen zorgen!

e. Wist je trouwens dat van de meer dan 30.000 katten die jaarlijks in een asiel belanden, er minstens 1/3 wordt geëuthanaseerd?  Meestal niet om medische redenen maar omdat de asielen overvol zitten en/of de financiële middelen niet hebben …

f. De poezenpil is geen goed alternatief. Deze verhoogt het risico op baarmoederontstekingen en tumoren. Braakt de kat de pil uit, dan valt de werking weg met alle gevolgen vandien.

g. Belangrijk: Het is een fabeltje dat een kattin minstens één nestje moet gehad hebben voor ze gesteriliseerd mag worden.

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de voordelen van vroegcastratie. Nochtans werd wetenschappelijk aangetoond dat er geen negatieve gevolgen zijn. Men moet wel rekening houden met gewicht en gezondheidstoestand. De meeste dierenartsen – en wij ook – verkiezen een gewicht van minstens 1 kg (= leeftijd van ongeveer 10 weken).

Belangrijkste bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek

  • Vroegcastratie voorkomt veel kattenleed en heeft geen nadelige gevolgen voor opgroeiende katjes.  
  • Jongere dieren herstellen sneller.
  • Anesthesie voor kittens is even veilig als voor volwassen katten mits een aangepast protocol.
  • Er is geen verschil in het voorkomen van urinewegproblemen, groei-gerelateerde problemen en allergieën tussen vroegtijdig en laattijdig gecastreerde katten.
ADOPTIE EN VERZORGING

Omdat gratis kittens – als ze niet worden gedumpt – meestal weggegeven worden zonder sterilisatie/castratie, zonder inentingen, zonder behandelingen tegen parasieten, zonder chip én vaak ook nog veel te jong! Een kitten moet liefst 12 weken bij de moeder blijven, vooral omdat ze dan de twee socialisatiefases goed kunnen doorlopen. 

Volgens de wetgeving moeten katten gesteriliseerd/gecastreerd zijn, een geregistreerde chip hebben en ouder zijn dan 12 weken voor ze weggegeven of verkocht mogen worden. Adopteer je een kitten via een asiel of opvang, dan bedragen de kosten niet alleen ongeveer de helft, maar geef je een gedumpte of achtergelaten sukkeltje de kans op een mooi leven én red je het leven van honderden andere katten doordat dit diertje al steriel is. 

En als je zelf gratis kittens zou aanbieden: bedenk ook dat mensen met slechte bedoelingen gratis kittens (of andere dieren) met plezier komen ophalen … 

Uit het nieuws: “De 45-jarige ADH uit Den Haag wordt ervan verdacht zeker vijf jonge kittens te hebben gedood die hij kreeg. Dat gaf hem een ‘goed gevoel’, meldt het AD vandaag.  De dierenbeul haalde zijn prooi via ‘gratis af te halen’-advertenties. Eenmaal in zijn huis, schopte hij de beestjes dood. De politie kwam hem op het spoor nadat den H. een kittenaanbieder mailde en zijn moordneigingen beschreef. Agenten pakten hem maandag in zijn vervuilde huis op. In zijn woning lagen enkele dode kittens en één die meer dood dan levend leek. Het poesje is naar de dierenarts gebracht en lijkt de wandaden van de Hagenaar te overleven. ADH heeft bekend vijf diertjes uit frustratie te hebben omgebracht.”

Eenmalige kosten

De wetgeving verplicht je elke kat die je verkoopt of weggeeft te steriliseren/castreren en te chippen.

Laat je dus niet verrassen en let erop dat als je een kitten haalt bij ‘de neef van de buur van de dochter van de bakker’, dat het beestje een boekje heeft met daarin zijn chipnummer en de vermelding dat het gesteriliseerd/ gecastreerd is en door welke dierenarts dat gebeurde.

  • Sterilisatie kattin: +/- 120 euro
  • Castratie kater: +/- 60 euro
  • Chip + registratie: +/- 50 euro
  • Eerste en tweede vaccinatie: +/- 50 euro

Prijzen kunnen variëren afhankelijk van je dierenarts, maar om een kat in huis te halen mag je toch rekenen op een eenmalige kost van zo’n 250 euro.

De meeste asielen vragen tussen de 100 euro en de 200 euro om een kat te adopteren die wettelijk in orde is.

De jaarlijkse kosten

Daarnaast moet je rekening houden met enkele vaste kosten:

  • Kattenbakvulling: ongeveer 50 euro afhankelijk van welke kattenbakvulling je verkiest
  • Jaarlijkse vaccinatie: +/- 25 euro
  • Ontworming: 4 x per jaar aan € 5 per keer = 20 euro
  • Ontvlooiing: 4 x per jaar aan € 5 per keer = 20 euro
  • Voeding: sterk afhankelijk van het merk, maar een goede voeding zit tussen 200 euro à 300 euro per jaar

Wij adviseren steeds twee kittens samen te adopteren in plaats van één. Waarom?

Het is gewoon veel fijner om met een soortgenootje te kunnen opgroeien: ze spreken dezelfde taal, helpen mekaar, spelen lekker samen …  Als je niet thuis bent, kunnen ze zich met mekaar vermaken in plaats van met je behang of je gordijnen.  Een kat is een intelligent dier en verveelt zich snel. Samen spelen is daar een mooie oplossing voor. 

Een kat die een metgezel heeft, zal ook minder snel last krijgen van overgewicht.  Zeker voor katten die binnen zitten, is een soortgenoot heel belangrijk.  Zij missen een heleboel prikkels die een kat buiten wel heeft.

Katten die samen opgroeien, krijgen de kans om “echt kat” te zijn.  Ze komen vaak veel te vroeg en zonder moeder in de opvang. In de natuur blijven ze normaal erg lang bij hun moeder. Moederpoes leert haar kittens omgaan met situaties en frustraties die hen tot mentaal gezonde katten vormt. Dat moeten onze opvangertjes missen. Vandaar dat contact met nestgenootjes of andere katten van het opvanggezin zo belangrijk is.

Kunnen wij of een ander huisdier (zoals een hond) dan geen soortgenootje vervangen?  Helaas niet, wij zijn geen katten, we kunnen een jong kitten niet de opvoeding geven die het nodig heeft om als normale kat door het leven te gaan.

“Alleenstaande” katten kunnen ook perfect opgroeien tot mentaal stabiele dieren. Zorg voor voldoende interessante speelmomenten, maak gebruik van voedselverrijking (voedselpuzzels …) …  Kortom, hou je kat actief en bezig want ze mist een aantal prikkels die ze met een soortgenootje wel heeft. Dit geldt niet enkel voor jonge katten, ook een volwassen kat heeft aandacht en afleiding nodig.

Basisregel: vraag raad aan je dierenarts

Vaccinaties. 
Jaarlijkse vaccinatie op maat is nodig om de weerstand van uw kat op peil te houden.

Ontwormen.
Kittens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beïnvloeden, is vroegtijdige ontworming belangrijk. Onze kittens worden de eerste keer ontwormd op de leeftijd van drie weken. Daarna wordt dit elke twee weken herhaald tot de leeftijd van 12 weken. Nadien is twee tot vier keer per jaar voldoende, afhankelijk van de leefsituatie van de kat.

Vlooienbestrijding.
Zeker voor jonge kittens is vlooienbestrijding een must. In extreme gevallen kan een vlooienplaag zorgen voor bloedarmoede, wat fataal kan aflopen. Daarom raden we aan regelmatig te ontvlooien.

Voeding.
Zorg voor kwalitatieve voeding. Gezonde voeding zorgt voor stevige ontlasting en een glanzende vacht. Bovendien zit de kat beter in zijn vel, is alerter en levendiger.

Oudere dieren zijn vaak fantastische huisgenoten en worden meer dan eens over het hoofd gezien. Plussers zijn ideaal gezelschap voor mensen die het graag rustig(er) houden, je kan een bejaarde poes dus zeker nog een prachtige thuis geven!  Net zoals bij mensen brengt ouderdom soms wat kwaaltjes mee, maar laat dat geen belemmering zijn voor adoptie. De liefde die u terugkrijgt, is enorm.

10 plussen voor de plussers:

  1. Een senior beseft dat ze gered is door de adoptie en is eens zo dankbaar.
  2. De persoonlijkheid is reeds ontwikkeld, dus je weet perfect of deze poes bij jou past.
  3. Je kan een oude kat nog nieuwe dingen aanleren!  Ze hebben meer aandacht en beheersen hun impulsen veel beter dan een kitten.
  4. De kans is groot dat ze de basisetiquette al onder de knie hebben
  5. Ze weten hoe de kattenbak werkt.
  6. De kat kent het leven beter en is voorzichtiger dan een kitten, die er graag al eens op los stormt.
  7. Seniorkatten zijn vaak tevreden met in je gezelschap lekker te relaxen. Deze poezen weten dat het leven niet alleen uit speelgoed en gek doen bestaat; liefdevolle armen en een zachte schoot zijn super.
  8. Ze zijn geweldige slaap-, dut- of snoes-kompanen.
  9. Ze weten dat krabpalen dienen om aan te krabben – niet de meubels, en dat handen en voeten geen speelgoed zijn.
  10. Last but not least: oudere katten vinden moeilijk een nieuwe thuis, ze worden vaak voorbij gelopen – dus als je een seniorkat adopteert, red je écht de wereld van een dier! 

 

GEDRAG

Katten zijn actieve en intelligente dieren.  Binnen vervelen ze zich snel door een gebrek aan activiteiten en uitdagingen. Om probleemgedrag te voorkomen is een katvriendelijke inrichting van het huis nodig. Katvriendelijk houdt o.a. in: voldoende krab- en klimgelegenheid, kattenbakken, waterbakken, voerpuzzels en uitkijkposten.

Voor kattengeluk is spelen een must. In de praktijk hebben katten nauwelijks of geen speeltjes, of worden de speeltjes telkens netjes opgeborgen. Ook wordt er weinig samen met katten gespeeld. Slechts enkele minuten per dag samen spelen, zorgt al voor meer geluk.

Voerpuzzels zorgen ervoor dat katten moeten werken voor hun eten. Deze intelligente roofdieren zijn niet gemaakt voor eten uit een bakje, ze werken liever voor de kost. Voerpuzzels leveren niet alleen ‘arbeidsvitaminen’, ze maken ook een natuurlijk eetpatroon mogelijk: telkens een beetje eten. Van nature eten katten vijftien à twintig keer per dag een muizenhapje.

Belangrijk: je kat doet dit niet met opzet, uit jaloezie , om je te pesten, uit wraak … Wees vooral niet boos op de kat, ze heeft een goede reden voor haar gedrag. Straffen kan het probleem erger maken. En ‘oude wijsheden’ zoals de kat met zijn neus in de urine of ontlasting duwen zijn absoluut af te raden!

Eén van de belangrijkste oorzaken van onzindelijkheid heeft te maken met een medisch probleem. Dit kan gaan van een blaasontsteking tot diabetes en zelfs artrose. Een dierenartsbezoek is bijgevolg de eerste stap om dit uit te sluiten.

Daarnaast kunnen ook omgevingsfactoren of psychologische problemen aan de basis liggen van de onzindelijkheid. We sommen een aantal vaak voorkomende op:

  • Te weinig kattenbakken in huis.  De regel: het aantal katten + 1 extra bak.  Heb je twee katten, dan voorzie je best drie kattenbakken.
  • Vorm en grootte van de kattenbak. Deze mag niet te klein zijn en sommige katten houden ook niet van een overdekte kattenbak, omdat vieze geurtjes daar veel langer blijven hangen.
  • Een kattenbak met een luikje is af te raden (je kan het makkelijk verwijderen).  De vieze lucht blijft in de bak hangen en dat kan voldoende reden zijn om er niet op te gaan.  Sommige katten zijn ook bang van het luikje.
  • Verandering van plaats.  De inrichting van je huis is veranderd, waardoor de kat moet wennen aan de nieuwe omgeving van de kattenbak.
  • Plaats je kattenbak op een plek waar de kat zich veilig voelt en zeker niet in een doorgang.
  • Veel verschillende zaken kunnen stress veroorzaken bij de kat: bv. de komst van een nieuwe kat of ander huisdier, een baby, een nieuwe partner, eventuele spanningen in huis … 
  • Buurtkatten die ongevraagd binnenwandelen en onrust brengen.
  • Een ‘negatieve-kattenbak-ervaring’. Misschien deed je kat rustig zijn behoefte en stootte iemand per ongeluk tegen de bak of werd hij plots opgeschrikt. Dit kan al een negatieve ervaring veroorzaken waardoor de kattenbak niet meer gebruikt wordt.
  • Sommige katten willen al na één plasje of hoopje niet meer op ‘die vuile bak’. De boodschap is dus minstens dagelijks de kattenbak te verversen.
  • Schoonmaakmiddelen met bleekwater of ammoniak stimuleren de kat om er overheen te plassen. Je kan deze producten dus wel gebruiken om de kattenbak schoon te maken en zo het gebruik te stimuleren.
  • De kat krijgt te weinig aandacht en gaat dus op zijn of haar manier de aandacht trekken.
  • De inhoud van de kattenbak staat de kat niet aan. Bijvoorbeeld ‘verkeerde’ kattenbakvulling of gebruik van plastieken zak om de bak makkelijker proper te houden.
  • Rondslingerende spullen zijn een aantrekkelijke plaats om op te plassen.

Probleemgedrag kan in vele vormen voorkomen. Niet enkel in huis plassen of sproeien, krabben aan meubels  en agressie zijn voorbeelden, maar ook voedselfixatie of veel miauwen kan hieronder vallen.

Het ontstaat in veel gevallen door ziekte en/of pijn,  een kat kan zeer goed pijn verbergen. Een andere mogelijkheid is dat de kat onvoldoende kans krijgt om zijn natuurlijke gedrag te vertonen.

 Bij elke verandering van gedrag ga je eerst naar de dierenarts.  

Agressie kan verschillende oorzaken hebben.

Een eerste vorm is agressie uit verveling. Deze vorm zal vooral voorkomen bij katten die vaak alleen zijn en te weinig uitdagingen kennen. Ze kunnen dan hun speel- of jachtagressie botvieren op hun baasje. Armen en benen zijn favoriete delen om aan te vallen. Deze agressie kan opgelost worden door meer met de kat te spelen. Plaats een krabpaal, speel eens met een balletje of een touwtje, zorg eventueel voor een speelkameraadje als je gaat werken of weinig tijd hebt voor je dier. Niemand zit immers graag uren alleen.

Een tweede vorm van agressie zijn stemmingswisselingen. Deze kunnen voorkomen bij zowel katers als kattinnen. Dierenartsen spreken soms van ‘aai-agressie’. Het ene moment aai je rustig je kat en ronkt deze erop los, het volgende moment zet je kat plots z’n nagels in je arm. Let bij het aaien altijd goed op de lichaamstaal van je kat. Oortjes naar achter, onrustige staart en vergrootte pupillen zijn signalen dat je kat het aaien niet zo leuk meer vindt.

Een andere oorzaak van agressie kan de beschermingsdrang zijn, dikwijls te zien bij moederpoezen met jonge kittens. Ga rustig met de dieren om en gun de moederpoes de nodige privacy.

Ook angst kan agressie uitlokken. Een kat die zich in het nauw gedreven voelt, kan aanvallen. Laat het dier rustig bekomen en dwing het niet tot contact.

Katten die in de socialisatieperiode niet in contact zijn gekomen met andere dieren (soortgenoten, honden …) reageren bij later contact in vele gevallen zeer angstig. Sommigen zullen zich verschuilen, anderen vallen aan.

Laat de dieren stap voor stap aan elkaar wennen. Blijf altijd in de buurt om, indien nodig, in te grijpen en zorg voor vluchtwegen. Een dier dat zich bedreigd voelt, zoekt een uitweg. Laat ze elke dag een beetje dichter bij elkaar in de buurt komen. Laat dieren die elkaar nog niet aanvaard hebben nooit zonder toezicht in dezelfde kamer.

Hou er rekening mee dat ongecastreerde katers agressiever uit de hoek kunnen komen dan gecastreerde. Ook te veel katten in een te kleine ruimte kan onderlinge agressie uitlokken. Als dit het geval is, moet je de kattenpopulatie verminderen of hen meer ruimte geven.

Wanneer katten krabben, scherpen ze hun nagels en zetten ze geurvlaggen uit. Hiermee bakenen ze hun territorium af. Verbied onmiddellijk dit gedrag en wees hierin consequent. Voorzie een krabpaal waarop je dier zich kan uitleven. Deze paal moet hoog genoeg zijn zodat de kat zich kan uitrekken. Plaats deze paal op een plaats waar de kat gemakkelijk bij kan. Telkens de kat op een ongewenste plaats krabt, neem je hem op en zet je hem bij de krabpaal. Deze kan je bespuiten met valeriaan of kattenkruid, dat maakt de paal aanlokkelijker voor de kat.

Blijft het dier krabben op ongewenste plaatsen, bedek deze dan met aluminiumfolie. Hardnekkige katten kan je afleiden en een leuker alternatief aanbieden.

Katten hebben naast vlees ook plantenresten nodig. Katten die buiten lopen, eten onder andere gras om het braken te stimuleren, zo raken ze ingeslikte haren kwijt. Een binnenkat heeft deze mogelijkheid niet en zal soms als compensatie de kamerplanten beknabbelen, wat gevaarlijk kan zijn. Een bakje kattengras in huis kan een oplossing bieden.

Om je planten te beschermen, kan je ze bedekken met aluminiumfolie of ze op een katveilige plaats zetten. Deze middelen zijn eveneens te gebruiken wanneer je huisgenoot zijn behoeften doet in de plantenbak. De folie pas weghalen als de kat perfect in de kattenbak gaat.

VARIA
  • Reisverslag van een kat. – Hiro Arikawa 
    (Het hartverwarmende Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa vertelt over de roadtrip van Nana de kat.)
  • I ♥ happy cats. – Anneleen Bru
    (Kattengedragstherapeut Anneleen Bru bundelt in haar boeken alle inzichten die je kunt gebruiken om je kat beter te begrijpen en jullie relatie te versterken. Zo zorg je ervoor dat je kat (nog) gelukkiger wordt!)
  • Katten zoals ze echt zijn. – Chris Dusauchoit
  • Wat je kat écht denkt. – Liesbeth Puts
    (In ‘Wat je kat écht denkt’ vertelt Liesbeth Puts je op een toegankelijke manier alles over kattenlichaamstaal, -gedrag en -emotie.)
  • Katten. Met tips om je kat gezond en gelukkig te maken. – Joshua Dutré
    (Dierendokter Joshua neemt je in dit rijkelijk geïllustreerde boek mee in de wondere wereld van de katten. Hij geeft heel concrete adviezen om jouw pluizige vriend niet alleen gezond te houden maar ook gelukkig te maken, van geschikte voeding tot volmaakte verzorging. En natuurlijk vertelt hij honderduit over zijn eigen belevenissen met deze snoezige huistijgers. Katten is een onmisbare gids voor elke poezenliefhebber.